Meghívás Sopronba…

Tisztelt Kollégák,
Kedves Munkatársak!


A Magyar Kardiológus Társaság Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoportja, a Magyar Stroke Társaság és a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság közös szervezésében kerül megrendezésre a III. Vaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Napok elnevezésű tudományos ülés. Erre az alkalomra szeretettel várjuk mindazokat a kollégákat, munkatársakat, akik elkötelezettek az érrendszeri betegségek kezelése iránt és jobbító szándékkal tevékenykednek a prevenció, az akut ellátás, a fekvő és járó beteg rehabilitáció terén a társadalom minden tagja és a betegeik érdekében.

Az epidemiológiai adatokat ismerjük. A jelentős eredmények ellenére még mindig az érrendszeri betegségek okozzák a legtöbb halálozást, különösen a 65 év alatti lakosság körében. Törekednünk kell a mortalitási adatok illetve az életminőség javítására.

Két napos programunk alcíme: „Neurológia és kardiológia határok nélkül a határ mentén”. A két szakterület közös szempontjai szerint középpontba állítjuk a legkülönbözőbb tünetekkel jelentkező beteg embert és a tünetek mögött álló okok kiderítésének, illetve gyógyításának lehetőségeit vitatjuk meg kardiológusok és neurológusok szemszögéből.

Fő témáinkat a közös gyökerű érkárosodásra visszavezethető akut állapotok (stroke, koronária szindróma) köré fűztük, kiegészítve őket a mindennapi gyakorlatban gyakran differenciál- diagnosztikai nehézséget okozó kórképekkel (ritmuszavar, epilepszia, fejfájás, szédülés). Az akut teendőkön kívül gondoltunk a vaszkuláris primer - és szekunder prevencióra, valamint a rehabilitáció szempontjaira is. Örömünkre szolgál, hogy a fenti témákban hagyományainkhoz híven ismét az ország legjobb szakembereit üdvözölhetjük Sopronban, akik az első hívó szóra elfogadták felkérésünket.

Az átfogó és széleskörű érdeklődésre számot tartó témákra tekintettel szélesre tártuk a pontszerzés lehetőségét a jelenlegi 5 éves akkreditációs ciklus utolsó hétvégéjén. A tudományos ülés a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szak - és Továbbképző Központ, valamint az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet szabadon választható pontszerző programja mind az orvosok, mind az egészségügyi szakszemélyzet számára.

Sopronban, festői környezetben, az Alpok lábánál fekvő Váris hegyen várjuk az érdeklődőket. Rendezvényünk célja, hogy az adott szakterületen dolgozók minél jobban megismerjék egymást, szakmai és személyes kapcsolatok tovább fejlődjenek, mely javítja a betegellátási gyakorlatot is. Kiváló lehetőség a véleménycserére, baráti találkozásokra, kellemes időtöltésre. Mindent megteszünk azért, hogy szakmai tudásunk gyarapításán kívül a kényelmes elhelyezés, az örömteli találkozások, a társasági programok után felfrissülve, szép emlékekkel gyarapodva folytathassuk tovább munkánkat.

A tudományos ülés szervezői nevében,

Simon Éva és Molnár Sándor