Köszöntő

Kedves Kolléganők és Kollégák!

Mindig nagy megtiszteltetés és öröm egy országos kongresszus megrendezése, ezúton is köszönöm a Magyar Kézsebész Társaság bizalmát és felkérését a 26. kongresszusuk megrendezésére.

Az ország kézsebészei, ha csak rövid időre is újra Pécsre "költöznek" ez év október 11.-én! A rendező intézet a Pécsi Traumatológia és Kézsebészeti Klinika joggal mondható a szakma egyik fellegvárának ma Magyarországon. Bár igen régen találkoztunk itt, mint kézsebészek, az utolsó kongresszusunkat 1995-ben tartottuk városunkban, úgy gondolom e hosszú idő alatt is méltó munkát folytattunk klinikánkon. 1995 egy másik okból is fontos dátum számunkra, hiszen ebben az évben alakult meg a független Balesetsebészeti és Kézsebészeti Klinika Nyárády József Professzor Úr vezetésével. Ez a klinika az első és a mai napig is egyetlen, mely nevében viseli a kézsebészetet. A név természetesen nem elég, arra érdemesnek is kell maradni. Ebben a munkában jelenleg a klinikán kilenc kézsebész szakorvos vesz részt évi több száz kézsebészeti beavatkozást végezve, oktatva a következő generációt.

A kongresszus fő témái, mint az ideg sérülések, neurológiai betegségek a kézen, valamint a carpus sérülései egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a mai modern kézsebészetben. A témák fontosságát nem csak a széleskörű és egyre bővülő műtéti tapasztalat, hanem nemzetközi irodalomban is megjelenő nagyszámú kutatás is alátámasztja.

Bízom abban, hogy a témákhoz kapcsolódó előadások, valamint a meghívott neves bel- és külföldi előadók prezentációin keresztül sikerül majd egymástól sokat tanulnunk és ebben majd a hallgatóság aktív részvétele is segíteni fog minket.

A Szervezőbizottság nevében kívánok Önöknek barátsággal és tanulással eltöltött szép napokat szülő- és tanító városomban, Pécsett.Dr. habil. Wiegand Norbert PhD
a kongresszus elnöke