A Kongresszus Elnökének Köszöntője

A Magyar Elhízástudományi Társaság – kezdetben Alapítvány - megalakulását követően a kilencvenes évek elejétől kezdődően rendezte hazai kongresszusait. Ebben az időszakban úttörő tevékenységet fejtett ki, hiszen mint testület egyedüliként fogta össze mindazokat a diszciplinákat, amelyek érintettek voltak az obezitás etiológiájának vizsgálatában, diagnosztikai lehetőségeinek értékelésében és természetesen kezelésében, amely a terápia teljes spektrumát felölelte, a gyógyszeres kezeléstől a pszichoterápián át a sebészeti megoldásokig.

A Társaság alapítójának és elnökének eltávozta fájdalmas cezurát jelentett, azonban emlékének és az ügynek, amelyet képviselt tartozunk azzal, hogy egy nemes hagyomány folytatójaként hazai kongresszus keretében biztosítsunk fórumot az elhízástudomány képviselőinek, azon célból, hogy eredményeikről beszámoljanak.

Bízom abban, hogy a kongresszus színvonala méltó lesz Halmy László emlékéhez, egyben igazolva azt is, hogy az a fáradhatatlan tevékenység, amelyet kifejtett az obezitológia elismertetéséért nem volt hiábavaló.Dr. Jákó Péter
a Kongresszus elnöke

A Kongresszus Tudományos és Szervezőbizottsága Elnökének Köszöntője

A Harmónia Orvosi és Művészeti Alapítvány halvacsoráján színvonalas művészeti előadást követően kötetlen tudományos diszkusszió hangzott el az elhízásról jeles elhízástudományi szakemberek részvételével. A kitűnő programot követően jött létre a gondolat, hogy tudományos igényű szimpóziumot rendezzünk a halfogyasztás egészségügyi jelentőségéről. A tudományos programot Halmy László professzor állította össze, és könnyen követhető üzenetként a szlogent is megfogalmazta: „Legyen újra halevő nap a péntek!”. Sajnos a megvalósításra már nélküle, halálának egy éves évfordulóján kerül sor. Így utolsó tudományos üzeneteinek egyikét idézem, amelynek jegyében készülünk a megemlékezésre és az Emlékkongresszus tudományos programjaira:

„A Földön 2 milliárd elhízott és túlsúlyos ember él. Magyarország felnőttkorú lakosságának 20%-a elhízott és további 47%-a túlsúlyos, és az előfordulás évi 1,1%-kal nő amint ezt országos vizsgálataimmal bizonyítottam. A szervezet igyekszik a megszerzett testsúlyt megtartani, még átmeneti testsúlycsökkentés esetén is 8-10 év múlva az esetek legalább 75%-a visszanyeri eredeti testsúlyát. A gyógyítás eredményeinek elismerése mellett ezért alapvető a megelőzés, amelyben a fő szerepet a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosíthatja. Újabban a megelőzésben és a kezelésben a fehérjedús étkezés jelentőségét hangsúlyozzuk, ebben a tüszőhormonnal és kémiai anyagokkal szennyezett tengeri halakkal szemben, a hazai halfogyasztás nagyobb beviteli aránya szükséges.”

Dr. Halmy Lászlóné Eszter
a Kongresszus Tudományos és Szervező Bizottságának elnöke