Köszöntők

Tisztelt Kollégák!

Napjainkban a modern életmód nem ad elegendő lehetőséget a napsütés élvezetére, egyes tápanyagok, vitaminok megfelelő mennyiségű felvételére, és a problémamentes kikapcsolódásra, relaxációra. Így a gyermekek szervezetének normális fejlődése, valamint felnőttkorban az egészségi állapot megőrzése, fejlesztése maradéktalanul nem valósulhat meg. Mindez nehezíti a betegségmegelőzést és kiegészítő, más szóval adjuváns kezelések adását. A nem megfelelő mértékű D-vitamin ellátottság világszerte, így hazánkban is mutatkozik, amelynek mértékét jól mutatják a táplálkozási vizsgálatok, és számos betegség nagyszámú előfordulása is. Ugyanekkor helytelen nézetek kapnak lábra mind a szükségesnél kisebb, mind a károsítóan nagyobb arányú D-vitamin adagolás mértékéről.

A szükséges D-vitamin ellátottság elérésére világszerte láthatunk próbálkozásokat, amelyek különböző formákban és készítményekben levő D-vitaminnal, vagy hasonló vegyületekkel kísérelik meg az egyensúly helyreállítását. Az utóbbi években a kérdés vizsgálata mind a kutatásban, mind a gyakorlati táplálkozástudományban, és nyugodtan mondhatjuk az egész orvostudományban fokozottan előtérbe került. A megoldás még nem kristályosodott ki. Az étrend-kiegészítők, funkcionális élelmiszerek és a gyógyszeres kezelés világa még számos ellentmondást és eltérő véleményt tartalmaz. Időszerűnek látszik a hazai helyzet feltárása, és az esetleges megoldások útjainak, a javallatoknak és a dózisnak alapos megvitatása. Korunk első számú közellensége - a lakosság kétharmadát érintő túlsúly és elhízás - is számos vonatkozásban összefügg a D-vitamin háztartással, meghatározó szerepet játszva a nagyszámú társbetegség kialakulásában.

Ezért látja szükségesnek a Magyar Elhízástudományi Társaság Konszenzus Konferencia rendezését az említett kérdésekről, amelyhez otthont és a megoldás útjának közös keresésében segítséget nyújt az Eszterházy Károly Főiskola vezetése és kutatói.

Bízom bene, hogy újszerű gondolatunk, vagyis az orvostudomány területén jelentkező probléma megoldása és az élelmiszerkutatás magas szintű aktivitásának közös feladatvállalása előbbre viszi a hazai D-vitamin ellátottság helyzetét.

Eredményes tudományos aktivitást és kellemes kikapcsolódást kívánok a Konferencia valamennyi résztvevőinek!

Prof. Dr. Halmy László
az MTA doktora
a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke

Tisztelt Kollégák!

A pozitív élettani hatással bíró, vitaminozott, ásványi anyagokkal dúsított úgynevezett funkcionális élelmiszerek képezik az élelmiszerekkel kapcsolatos kutató-fejlesztő és innovációs tevékenység motorját. Mivel az emberek jövedelmük jelentős részét költik élelmiszerekre, így jogosan várhatják el, hogy tápértékük és örömszerző funkciójuk mellett olyan biológiai aktív anyagok forrásai is legyenek, melyek hozzájárulnak egészségük megőrzéséhez.

Az élelmiszerek világkereskedelmében egyre nagyobb szerepet töltenek be az egészségvédő, egészségőrző termékek, ezért a legtöbb élelmiszert előállító, feldolgozó, forgalmazó vállalkozás foglalkozik új vagy megújított gyártmányok készítésével. A biológiai előnyökön túl természetesen fontos az innovációs termékek gazdasági értéke, piaci térnyerése.

Az Egerben 2006-ban alakult EGERFOOD Regionális Tudásközpont az egészséges táplálkozás elterjesztésének elősegítését tűzte zászlajára, amikor bekapcsolódott a funkcionális élelmiszerek hazai fejlesztésébe és gyártásába. Ebben a munkában jó partnerekre talált a térségben működő olyan kis- és középvállalkozásokban, melyek fogékonynak bizonyultak új termékek előállítására és piacra bevezetésében. Az Eszterházy Károly Főiskola keretében működő Tudásközpont kiemelten fontosnak tartja a pozitív biológiai hatású élelmiszer összetevőkkel kapcsolatos kutatásokat és termékfejlesztéseket, melyek szervesen összekapcsolódnak a konzorciumi tag élelmiszergyártók technológiájának fejlesztésével.

Ezek a megfontolások indokolták azt, hogy egy élelmiszer tudományi konferencia keretében Egerbe jöjjenek a funkcionális élelmiszerek kidolgozása iránt elkötelezett hazai aktív kutatók és fejlesztők, hogy megismerjék egymás munkáját és a fejlesztések aktuális irányait. A korábbi hasonló szimpóziumok tanulságait levonva kapcsolatot létesítettünk azokkal az egészségügyi szakemberekkel, akik elkötelezettek a lakosság vitaminokkal történő ellátottsága irányában, és készséggel cserélnek információkat ezek megfelelő mennyiségben és formában történő fogyasztásáról.

Meggyőződésünk, hogy csak ilyen párbeszédek, előadások és viták visznek el minket a problémák megoldásához, ezért üdvözöljük a Magyar Elhízástudományi Társaság kezdeményezését a D-vitamin ellátottság, felvétel és hasznosulás témájában egy Konszenzus konferencia létrejöttére.

Bízunk abban, hogy a két nap során olyan előadások hangoznak el, melyek előre viszik a hazai D-vitamin ellátottság ügyét és kívánom, hogy érezzék jól magukat Egerben!


Dr. Kiss Attila
főigazgató
EGERFOOD Regionális Tudásközpont