ANDROKURZUS II: Korszerű spermavizsgálat
2018. március 23-24. - Eger

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az első kurzus betelt!

Kérjük azonban szíveskedjenek érdeklődésüket és jelentkezésüket elküldeni az androkurzus@asszisztencia.hu email címre és igyekszünk lehetőség szerint bővíteni a keretet, illetve a jelzett igények ismeretében újabb kurzust indítani. Az így érkezett regisztrációk díját csak a további lehetőségek ismeretében fogjuk kérni, amelyről személyre szóló értesítést küldünk hamarosan.

Szíves jelentkezésüket ezúton is köszönjük!

a Szervezők

SPERMAVIZSGÁLATI KÉPZÉS
ANDROKURZUS II

A korrekt spermaanalízis elengedhetetlen a meddőség kivizsgálásában, és komoly kezelési konzekvenciákkal jár. A nemzőképesség megítélése alapját képezi a meddő párok kivizsgálásának, de kiemelkedő fontosságú a fertilitás prezervációjának szempontjából is, onkológiai kezelések előtt és után (malignus betegségek, ill. azok kezeléseinek nemzőképességet károsító esetleges hatásai miatt).

A vizsgálat és kiértékelése rendkívüli fontosságú a férfi, a nő, és a jövendőbeli gyermek szempontjából is, és nem utolsó sorban igen súlyos anyagi ráfordításokról is dönt.

A férfiak nemzőképességének megítélésében alapvető fontosságú a klasszikus spermaparaméterek meghatározása. Napjainkban minden érvényben lévő szakmai irányelv szerint ez a vizsgálat csak a WHO V. kiadású kézikönyvének kritériumai szerint végezhető, és értékelhető.

Így komolyan megnőtt a spermavizsgálatokat végző és értékelő szakemberek felelőssége!

Magyarországon a korábbi évek gyakorlatának megfelelően igen sok helyütt végeznek spermavizsgálatot, sokszor a korábban betanult és egymásra hagyott, viszont mára elavult, és nem elfogadható módszerekkel.

A Magyar Andrológiai Társaság vezetősége nagy energiát fektet a hazai spermavizsgálatok végzésének egységesítésére, az európai standardokhoz való igazítására. Képzéseinknek köszönhetően egyre több helyütt használják már a WHO V. kritériumokat, de még mindig gyakori, hogy a vizsgálatot nem az érvényes előírások szerint végzik.

Ezért a Magyar Andrológiai Társaság (MAT) vezetősége továbbra is egyik elsődleges feladatának tekinti a spermavizsgálat hazai protokolljának egységesítését, a megfelelő gyakorlati alkalmazás széles körű bevezetését.

Első alkalommal 2017. január végén, Vonyarcvashegyen 42 résztvevővel nagy sikerű képzést tartottunk.

Következő lépésként ismételten gyakorlati tanfolyamot hirdetünk, amely lehetőséget biztosít a WHO V. kézikönyv alapján végzett spermaanalízisek alapjainak megismerésére, a módszer elsajátítására és begyakorlására.

Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy a vizsgálóhelyeken értékelhető spermaanalízis készüljön, másrészt kiküszöböli, hogy a progresszivitás szintjének váltásánál a spermavizsgálatot újra el kelljen, végezzük, mert az előzőek szakmai szempontból nem értékelhetők.

Kitűnő alkalom lesz a kurzus a már WHO V. rendszerben dolgozók számára is, hogy minőségbiztosítás gyanánt begyakorlott készségüket frissítsék, ellenőrizzék.

Szeretettel várjuk a jelentkezőket!


Dr. Kopa Zsolt
a MAT elnöke