ANDROKURZUS II: Korszerű spermavizsgálat
2017. szeptember 22-23. - Eger

Tisztelt Jelentkező!

Az első ANDROKURZUS sikeréből és a jelentős érdeklődésből kiindulva hirdettük meg a második rendezvényt, amely azonban a megadott határidőig nem hozott a megrendezéshez elegendő jelentkezést.

Ennek alapján - és a korábbi tájékoztatásnak megfelelően - a MAT vezetősége úgy döntött, hogy a szeptember 22-23. dátumra meghirdetett kurzust nem tartja meg.

A már beérkezett befizetések visszautalását az Asszisztencia Szervező Kft intézi és arról mindenkinek értesítést küld a napokban.

A regisztrált résztvevők megértését ezúton is köszönjük!

A MAT honlapján (www.magyandrol.hu) létrehozunk egy felületet, ahol egy következő kurzuson részt venni kívánók jelentkezhetnek. Amennyiben ez a létszám eléri a megfelelő szintet, a MAT vezetősége ismét megkezdi a kurzus szervezését.

Üdvözlettel:


Dr. Kopa Zsolt
MAT elnök

SPERMAVIZSGÁLATI KÉPZÉS

Tekintettel a 2017 januárjában megrendezett I. ANDROKURZUS kiemelkedő sikerére, valamint az azóta érkezett visszajelzésekre és kérésekre, a Magyar Andrológiai Társaság vezetősége újabb ANDROKURZUS megrendezésére készül.

A kurzusra kedvezményes díj mellett 2017. augusztus 10-ig, azt követően pedig 2017. szeptember 10-ig lehet jelentkezni. Mivel a tanfolyam javarészt gyakorlati oktatást jelent, a résztvevők száma korlátozott, az első 40 jelentkezést tudjuk elfogadni (a beérkezés sorrendjében).

A meddő kapcsolatokban a férfiak kivizsgálásának alapvető része a spermaanalízis (korábban spermatogram). A vizsgálat korrekt elvégzése adhat csak alapot a kiértékelésre, amely andrológiai szakorvosi feladat. Rendkívül fontos ez a férfi, a nő, és a jövendőbeli gyermek szempontjából is, és nem utolsó sorban igen súlyos anyagi ráfordításokról is dönt.

A WHO V. kiadású kézikönyve 2010 óta gyökeresen megváltoztatta a spermaanalízis protokollját, az érvényben lévő szakmai irányelvek egyöntetűen elrendelik, hogy csak az ilyen módszerrel készült spermavizsgálati eredmény fogadható el, és értékelhető andrológiai szempontból. Ezáltal komolyan megnőtt a spermavizsgálatokat végző és értékelő szakemberek felelőssége!

Magyarországon a korábbi évek gyakorlatának megfelelően igen sok helyütt végeznek spermavizsgálatot, a korábban betanult és egymásra hagyott, elavult, és a szakmai irányvonalak szerint nem elfogadható módszerekkel. Egyelőre – a nagyobb andrológiai centrumokat és egy-egy asszisztált reprodukciós központot kivéve – igen kevés olyan hely van, ahol a vizsgálatot az érvényes WHO előírás szerint végzik.

A Magyar Andrológiai Társaság (MAT) vezetőségének célja nem az, hogy csak ezekben a központokban történjen vizsgálat, ellenkezőleg úgy döntöttünk, hogy nagy energiákat fektetünk a spermavizsgálat hazai protokolljának egységesítésére, a megfelelő gyakorlati alkalmazás széles körű bevezetésére.

Ennek következő lépéseként most az ország keleti oldalán hirdetünk gyakorlati tanfolyamot, amely lehetőséget biztosít a WHO V. kéziköny alapján végzett spermaanalízisek alapjainak megismerésére, a módszer elsajátítására és begyakorlására.

Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy a vizsgálóhelyeken értékelhető spermaanalízis készüljön, másrészt kiküszöböli azt a ma még mindennapos tapasztalatot, hogy a progresszivitás szintjének váltásánál (a beteg új intézetbe kerülésekor) a diagnosztikát ne kelljen újra spermavizsgálattal kezdeni. Kitűnő alkalom a kurzus a már ilyen rendszerben dolgozók számára is, hogy minőségbiztosítás gyanánt begyakorlott készségüket frissítsék, ellenőrizzék.


Dr. Kopa Zsolt
a MAT elnöke