ANDROKURZUS I: Korszerű spermavizsgálat
2017. január 27-28. - Vonyarcvashegy

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az első kurzus betelt!

Kérjük azonban szíveskedjenek jelentkezésüket elküldeni az online regisztráció kitöltésével és igyekszünk lehetőség szerint bővíteni a keretet, illetve a jelzett igények ismeretében újabb kurzust indítani. Az így érkezett regisztrációk díját csak a további lehetőségek ismeretében fogjuk kérni, amelyről személyre szóló értesítést küldünk hamarosan.

Szíves jelentkezésüket ezúton is köszönjük!

a Szervezők

SPERMAVIZSGÁLATI KÉPZÉS – ÚJDONSÁG

A kurzusra kedvezményes díj mellett 2016. december 20-ig, azt követően pedig 2017. január 25-ig lehet jelentkezni. Jelentkezéseket korlátozott számban tudunk fogadni, ezért a jelentkezési határidő betartását kérjük!

Európában a meddő kapcsolatok aránya 15%, hazánkban ez az arány magasabb, közel 20%-os, tehát minden ötödik párkapcsolat meddő. Az esetek kb. 50%-ában a férfinél is van hiba. A férfi oldal kivizsgálásának alapvető része a spermavizsgálat, amit korábban spermatogram-nak hívtunk, és jelenleg spermaanalízisnek nevezünk. A spermaanalízis elengedhetetlen a meddőség kivizsgálásban, ennek értékelése komoly kezelési konzekvenciákkal jár. A vizsgálat és kiértékelése rendkívüli fontosságú a férfi, a nő, és a jövendőbeli gyermek szempontjából is, és nem utolsó sorban igen súlyos anyagi ráfordításokról dönt.

A WHO V. kiadású kézikönyve 2010 óta gyökeresen megváltoztatta a spermaanalízis protokollját, és az érvényben lévő európai és nemzetközi szakmai irányelvek egyöntetűen elrendelik, hogy csak az ilyen módszerrel készült spermavizsgálati eredmény fogadható el, és értékelhető andrológiai szempontból. Ezáltal komolyan megnőtt a spermavizsgálatokat végző és értékelő szakemberek felelőssége!

Magyarországon a korábbi évek gyakorlatának megfelelően igen sok helyütt végeznek spermavizsgálatot, a korábban betanult és egymásra hagyott, elavult, és a szakmai irányvonalak szerint nem elfogadható módszerekkel. Egyelőre – a nagyobb andrológiai centrumokat és egy-egy asszisztált reprodukciós központot kivéve – igen kevés olyan hely van, ahol a vizsgálatot az érvényes WHO előírás szerint végzik.

Ezért a Magyar Andrológiai Társaság (MAT) vezetősége úgy döntött, hogy nagy energiákat fektet a spermavizsgálat hazai protokolljának egységesítésére, a megfelelő gyakorlati alkalmazás széles körű bevezetésére.

Ennek egyik első lépéseként olyan gyakorlati tanfolyamot hirdetünk, amely lehetőséget biztosít a WHO V. kéziköny alapján végzett spermaanalízisek alapjainak megismerésére, a módszer elsajátítására és begyakorlására. Ez egyrészt lehetővé teszi, hogy a vizsgálóhelyeken értékelhető spermaanalízis készüljön, másrészt kiküszöböli azt a ma még mindennapos tapasztalatot, hogy a progresszivitás szintjének váltásánál (a beteg új intézetbe kerülésekor) a diagnosztikát ne kelljen újra spermavizsgálattal kezdeni. Kitűnő alkalom lesz a kurzus a már ilyen rendszerben dolgozók számára is, hogy minőségbiztosítás gyanánt begyakorlott készségüket frissítsék, ellenőrizzék.

Az első kurzust a Közép-Dunántúlon igyekszünk megrendezni, ezért a választott helyszín Vonyarcvashegy, időpont: 2017. január 27-28 (péntek délután, szombat délelőtt).

Kiket várunk?
Jelentkezhet minden laborasszisztens, asszisztens, biológus és orvos, aki az andrológia és a spermavizsgálat bármilyen szintjén érintett.

Várjuk szeretettel a MAT Vezetőségének nevében:


Dr. Kopa Zsolt
a MAT elnöke