Menu:


» Köszöntő
» Kongresszus Szervezés
» Általános információk
» Kapcsolat
» Tervezett Program
» Szerzők
» Kiállítói felhívás
» Regisztráció, Befizetés
» Szállodai elhelyezés
» Online Regisztráció
Határidők:

Absztrakt beküldés
» 2008. július 10.

Értesítés szerzőknek
» 2008. július 20.

Szállásfoglalás
» 2008. július 31.Letöltések:

» Első Értesítő
» Jelentkezési lap
» Bankkártya Űrlap

Kiállítóink, támogatóink:

Arany fokozatú támogató:
Synthes Workshop» 

Biomet Magyarország Kft.
Boiron Hungária Kft.
CenterDent Kft.
Karl Storz GmbH
Sanatmetal Kft.
Variomedic Kft.

Programajánló:

Vidor Fesztivál 2008


Köszöntő

» A Vándorgyűlés képei


Kedves Kollégák, Vendégeink, Támogatóink!

Örömmel üdvözlöm Önöket a két társaság gyermek-traumatológiai szekciója nevében Nyíregyházán, idei konferenciánkon. Külön öröm számomra is, hogy a gyermeksérülések német nyelvű szakterületének képviselői, Vécsei Vilmos és Theddy Slongo professzorok elfáradtak hozzánk, tisztelettel köszöntöm Őket is.

A magam részéről szívesen látogatok Kelet-Magyarország kulturális központjába, mert minden alkalommal – téli és nyári időben egyaránt – jól éreztem itt magam.

Jó érzés látni a megújuló, egyre szépülő várost, élvezni a gyógyvizet, figyelni a sok vidám diákot. Meg vagyok győződve arról, hogy néhány nap ittlét után Önök is így fognak érezni, erre garancia a szervező bizottság elnöke, dr. Noviczki Miklós főorvos, akinek aktivitásán, témaérzékenységén csak vendégszeretete tesz túl. Igen, a vendégszeretet nemcsak Őreá, de szeretett városára is igen jellemző!

Megítélésem szerint a szervezők igen jól választották meg a témákat: az intramedulláris rögzítés uralkodóvá vált a gyermekkori szártörések kezelésében, a gyermeksérülések aneszteziológiai kérdései ugyancsak nagyon élők: pl. minden esetben kell-e narkózis? Valóban kevesebb testi-lelki megrázkódtatással jár a kisebb sérülések ellátása narkózisban? stb.
A vegyes témakörben érdekes, tanulságos kérdések felvetésére van lehetőség, és itt az ideje, hogy áttekintsük és megvitassuk a szártörések kezeléséhez társuló csontpótlások problematikáját is.

Hasznos és kellemes napokat kívánok Önöknek Nyíregyházán.

dr. Hargitai Ernő
a Gyermektraumatológiai Szekció ElnökeTisztelt Kollégák, Kedves Barátaim!

Mikor szekciónk jelenlegi elnöke, Hargitai Ernő néhány évvel ezelőtt Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn járt és meglátta az éppen felújított Krúdy Vigadó impozáns épületét, nyomban egy gyermektraumatológiai konferenciát álmodott a szépségesen szép környezetben lévő falak közé. Kívánságának örömmel tettem eleget és elvállaltam a 2008-as összejövetelünk megrendezését. Tettem ezt nagy örömmel azért is, mert osztályunk fennállásának ötvenedik évfordulója köré számos tudományos rendezvényt szerveztünk, s terveink szerint az ünnepségsorozat rangos záróeseménye lesz a XV. Gyermektraumatológiai Vándorgyűlés.

Sok szempontból rendhagyó konferenciára készülünk. Szekciónk megalakulása óta először bevonjuk tanácskozásunkba a gyermek-aneszteziológusokat. A sérült gyermekek ellátása elképzelhetetlen az aneszteziológusok nélkül, s tudjuk, nemcsak a mi szakmánk, hanem a gyermek-aneszteziológia is óriási fejlődésen ment át az elmúlt években. Szeretnénk úgy az érzéstelenítés (regionális érzéstelenítések, előkészítés, várakoztatás, műtéti fektetés, perioperatív teendők, postoperatív fájdalomcsillapítás, stb.), mint a súlyos sérültek intenzív kezelésének számos közös kérdését megbeszélni, remélve, hogy a szakmák párbeszéde és az együttműködés elmélyülése kis betegeink ellátásának további javulásával jár.

Korábbi szokásainktól eltérően két illusztris külföldi vendéget is meghívtunk, örömmel vettük, hogy mindketten elfogadták meghívásunkat. A magyar traumatológusok régi barátja, Vécsei Vilmos professzor köztudottan a gyermekkori femur-törések külső rögzítésének a híve, míg Theddy Slongo az intramedulláris elasztikus szegezést preferálja. A két sarkos vélemény képviselői segítségünkre lesznek a kérdéskör megvitatásában referátumok, előadások és kerekasztal-megbeszélés formájában, s reményeim szerint megállapodhatunk a gyermekkori combcsonttörések ellátásának hosszú időre szóló hazai protokolljában.

A főtémához csatlakozik a patológiás törések intramedulláris rögzítése és a csontcysták kitöltésének kérdése. Szeretnénk a szintetikus csontpótlásokra is ráirányítani a figyelmet, ugyanis ezen a téren érzésem szerint lehetőségeinkhez képest mintha lemaradásban lennénk. Mindenesetre valamennyi hazai szintetikus csontpótló-anyagot forgalmazó céget meghívunk, s reméljük, nem csupán kiállításaikon, hanem workshopokon is bemutatják termékeiket.

Azok, akik néhány hónappal ezelôtt részt vettek a nyíregyházi ortopéd-traumatológus kongresszuson, nem élvezhették az Aquarius élményfürdő szolgáltatásait. A felújítás befejeződött, a műsoros bankettet a hatalmas víziparadicsomban rendezzük meg. Minden résztvevőnek javasoljuk, hogy fürdőruhát, fürdőköntöst feltétlenül hozzon magával.

Azoknak, akik még nem jártak vidékünkön, vagy a 2002-es tivadari vándorgyűlés során Szatmár-Bereg és a Felsô-Tisza látnivalóiból valamit elmulasztottak megnézni, fakultatív kirándulásokat szervezünk az ország legkeletibb csücskébe.

A szakmai hasznosság mellett maradandó élményeket kívánva tisztelettel és szeretettel várjuk vendégeinket a “Nyírség Barbizonjába”.

Dr. Noviczki Miklós