Határidők:

Absztrakt beküldés
» 2009. március 16.

Értesítés szerzőknek
» 2009. április 20.

Szállásfoglalás
» 2009. május 10.

Jelentkezési határidő
» 2009. június 21.Kiemelt támogató:

Szolnok MJV ÖnkormányzataKiállítók:

Abbott Laboratories
Allinad Electro Therapeutic
Amed-Tech
B.Braun Medical
Biomet Magyarország
Boehringer Ingelheim
Center-Dent
Comesa Budapest
Dispomedic
GlaxoSmithKline
Goodwill Pharma
GYSGY REHA
Heraeus Kulzer Hungary
IBSA Pharma
Johnson & Johnson
Karl Storz
Kondi Bt.
Konsens
LBT
Mac's Medical Handels
MBT
Medilas
Medimetál
Metrimed
Orthoprofil-Med
TRB Chemedica
Partiscum Kereskedőház
Patella-96
PharmaRoad
Protetim
Sanatmetal
SanofiAventis
ScanMedic
Synthes Medical
Variomedic
Wellness-Trade Consilior

Köszöntők

A MOT elnökének köszöntője

Tisztelt Kollégák, Kedves Barátaim!

A Magyar Ortopéd Társaság nevében szeretettel köszöntök mindenkit a MOT 52. kongresszusa alkalmából Szolnokon. Már sokadik alkalommal térünk ide vissza, Fiatal Ortopédek Fóruma, Protézis Kerekasztal Konferenciák szerepelnek a rendezvények sorában, Rudner főorvos és kollégáinak vendégszeretete ismert minden ortopéd előtt.

Mint azt bizonyára sokan tudjátok eredetileg Kaposvár adott volna otthont ennek a rendezvénynek, de a sajtóbotránytól sem mentes történések miatt társaságunk vezetőségének döntése nyomán változtattunk a kongresszus helyszínén. Külön köszönet illeti Rudner igazgató főorvost, aki segítő kezet nyújtott, így az ő elnökletével, valamint Mike György főorvos tiszteletbeli elnökletével megrendezésre kerülő kongresszus keretében találkozhatunk újra Szolnokon. Sok-sok indok alapján már több éve a Fiatal Ortopédek Fóruma, valamint a Magyar Ortopéd Társaság Gyermekortopédiai szekciójának programja része a nagy kongresszusnak, sőt ebben az évben nagy örömünkre az Arthroszkópos Társaság szekció ülésével is bővül a paletta. A Fiatal Ortopédek Fórumának legjobb előadóit ebben az évben is színvonalas EFORT ösztöndíjakkal jutalmazzuk. A tudományos program témájának sokszínüsége biztosan sok kollégát vonz ide a sebészi és a konzervatív ortopédia művelőinek soraiból, akik a szekció ülések mellett több nívósnak ígérkező szimpóziumon is részt vehetnek.

Az egészségügy sok-sok problémája ellenére remélem, hogy erre a pár napra feledni tudjuk a mindennapi gondokat és egy eredményes, vidám, kellemes kongresszuson vehetünk részt. Kívánok ehhez jó munkát, sikeres előadásokat, jó hangulatú, építő jellegű vitákat és nem utolsó sorban jó szórakozást a társasági programokhoz.

Dr. Bucsi László
a MOT elnöke
A Kongresszus elnökeinek köszöntője

Tisztelt Kollégák, Kedves Vendégeink, Barátaink!

Megtiszteltetés és öröm számunkra, hogy a Magyar Ortopédiai Társaság 52. kongresszusát Szolnokon rendezhetjük. Ritka alkalom ez a kórház, a város de a megye életében is, hisz első alkalom, hogy e helyen kerül sor ortopéd kongresszus megrendezésére. A szervezői csapat igyekszik mindent elkövetni, hogy sikeres, hasznos, emlékezetes legyen a tudományos rendezvény és a társasági programok is maradandó élményt nyújtsanak Önök számára.

A kongresszus több szempontból különleges. Különleges az út, ahogy a rendezés joga Szolnokra került, különleges, hogy a Magyar Artroszkópos Társaság 2009 évben az Ortopéd Kongresszushoz kapcsolódva rendezi tudományos napját és különleges, hogy a kongresszust olyan társadalmi környezetben kell megrendeznünk, amikor kórházak működésének privatizációja, ortopédiai osztályok önállóságának elvesztése és a finanszírozás további csökkentése fenyegeti működésünk és a betegellátás lehetőségeit.

A kongresszus tudományos témáit igyekeztünk, úgy összeállítani, hogy ortopéd orvosok mellett megszólíthassuk azon kollégáinkat, akik krónikus mozgásszervi betegek ellátásában vesznek részt. Ennek keretében fórumot kívánunk biztosítani gyógytornászoknak, műtősnőknek, valamint a MÁV kórház profiljához kapcsolódva a reumatológus és rehabilitációs szakembereknek.

Az egyik főtémaként a protézis választás és műtéti tervezés problémakörét választottuk, mely reményeink szerint sok hasznos információval fog szolgálni. Az előláb deformitások valamint a porckorong degenerációval járó gerincbetegségek témái is izgalmas területei szakmánknak, melyhez érdekes és tanulságos esetek fóruma adja majd a show-t.

Szimpózium keretében kívánunk foglalkozni a szisztémás betegségek biológiai teraphiájával és azok mozgásszervi vonatkozásaival, valamint a csontmennyiség, csontminőség problémakörével.

Fontosnak éreztük az utókezelés és rehabilitáció kérdéseinek tárgyalását, mint a műtéten átesett betegek gyógyulásának nagyon fontos részterületét. Külön fórumot biztosítunk a fiatal ortopéd kollégáknak. A gyermekortopéd szekció ez évben a csípődysplasia diagnosztikájának és kezelésének problémakörével foglalkozik, melyhez csecsemőcsípő UH vizsgálat gyakorlat csatlakozik.

A gyógytornászok részére szervezett továbbképző kurzus keretében a medencedysfunkciók manuálteraphiás kezelése, a scoliosis Schroth módszerrel kezelése témakörét tárgyaljuk meg. A gerincferdüléssel foglalkozó valamennyi szakember számára bizonyára érdekfeszítő lesz a „ fűző kezelés elvei és gyakorlata” továbbképző kurzus, melynek végén szeretnénk konszenzusnyilatkozatot megjelentetni. Továbbképzés keretében kívánunk tájékoztatást adni a műtősnőknek a technika fejlődéséről, legújabb protézis fejlesztésekről, műszerekről.

Mi rendezők nagy izgalommal készülünk! Szeretnénk családias kongresszust szervezni, mely színtere lesz kollégák, ismerősök, barátok találkozásának, ahol módunk lesz problémáinkat, keserveinket és a jövő lehetőségeit is megbeszélni. Szeretnénk, ha a kongresszus erősítené szakmánkat és megmutatná országnak, világnak, hogy jelen viharos környezetben is képesek vagyunk munkánkat magas színvonalon végezni és a mozgásszervi betegek számára enyhülést nyújtani.

Egy vendégszerető város és a rendezők lelkes csapata szeretettel várja Önöket Szolnokon


Dr. Rudner Ervin
A kongresszus elnöke

Dr. Mike György
A kongresszus tiszteletbeli elnöke