MeghĂ­vĂł

XVII. Gyermektraumatológiai Vándorgyűlés

a Magyar Gyermeksebész Társaság és
a Magyar Traumatológus Társaság Gyermektraumatológiai Szekciójának Tudományos Ülése
a Magyar Gyemekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság közreműködésével

Tisztelt Kollégák!

Mi sem bizonyítja jobban a Gyermektraumatológia létjogosultságát a Gyermeksebészeten, Traumatológián belül, minthogy immár XVII. alkalommal kerül megrendezésre kongresszusa. Külön öröm számunkra, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező kongresszust Győrben rendezhetjük.

Azt hiszem a téma is "sajnos" aktuális a mai brutális, elembertelenedett világunkban. Nincs szívszorítóbb a Bántalmazott Gyermeknél és ez nem csak a tettlegességre értendő.

Ismét örömmel látjuk "vendégül" a Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságot rendezvényünkön. Reméljük, a hagyományokhoz híven, ezúttal is színvonalas, baráti légkörben eltöltött kongresszust sikerül szervezni.


Dr. Gunther TiborDr. Kretzer András

Tisztelt Kollégák! Kedves Vendégek!

Üdvözlöm Önöket a vizek városában!

Hagyománnyá vált, hogy vándorgyűlésünket érdekes vagy/és szép helyeken rendezzük meg, így jutottunk el evangélikus templomba, Tiszaparti kempingbe, tanyasi kúriába, a Hortobágyra stb. Most szép természetvédelmi területen vagyunk és kissé odébbtekintve a magyar kultúra egyik bölcsőjét, a pannonhalmi monostort látjuk.

A rendező győri kollégákat nemcsak a helyszín, de a témák választása is dicséri. Hiszen a mindennapos töréskezelési gyakorlatunk mellett sajátos feladatokat is meg kell oldanunk: a bántalmazás tényét fel kell ismernünk és szinte szociális munkásként gondoskodnunk kell a bántalmazott gyermekek sorsáról. Jelzésértékű is a témaválasztás: szomorúan jelzi, hogy a magyar társadalom mennyire türelmetlenné és brutálissá vált. Másik témánk azt jelzi, hogy gyermekszerető módon,- az anaeszteziológusokkal közösen- mennél kevesebb fájdalommal szeretnénk sérültellátásunkat végezni.

Az örvendetesen nagy érdeklődés vándorgyűlésünk iránt - /50 előadás és referátum/ - a rendezők jó munkájának köszönhető. Jó érzés látni, hogy a Manninger Jenő és Altorjay István professzorok által 1984-ben a budai várban elültetett mag: a "közös felelősség a gyermektraumatológia" mára terebélyes fává növekedett és a gyermeksebészeken és a traumatológusokon kívül más szakterületek képviselői is osztoznak gondjainkban.

Kollegáinknak hasznos, vendégeinknek kellemes időtöltést kívánok Győrött.


Hargitai Ernő
az MTT és MGYST Gyermektraumatológiai Szekció elnöke